Gegenwart II

Title of ArtworkGegenwart II
Year of Origin2010
Artist
Dimensions
    raumbezogen
Material/Technique
    Diadoppelprojektion
Collaboration/Shared Production/Research
    Hamburger Kunsthalle
Owner
    Hinrich Gross
Medium/Type of Artwork
Light Source
Light-Optical Factors
Perception

Petra Roettig

Double Present

Anamorphosis versus Perspective

In October 2010 the Galerie der Gegenwart, the Hamburg Kunsthalle’s imposing white cube, was transformed by Hinrich Gross’s light installation into a disconcerting, deconstructive sculpture. In allusion to the grammatical tense known in German as Futur II (“future perfect” in English), Gross named his work Gegenwart II (“Present Perfect”).This linguistic hybrid of the future and past expressed something of the visual ambivalence of his optical experiment.The museum’s location on some high ground opposite Lake Alster offered both—as its name suggested—an ideal platform for his work and a substantial projection surface, not least because the building, with its clearly defined architecture based on geometric squares and its bright facade with horizontal and vertical strip windows, represents a landmark that is visible from much of the city.

However, for the period of the light installation this familiar sight literally began to quiver and sway: in late summer, two large-scale projectors on the opposite side of the street were used to project perspectivally shifted images of the facades of the Galerie der Gegenwart onto the museum’s two main fronts.The museum, which until then had appeared as a pure cube, was now displaced into a multilateral, almost crystalline structure. It is not just that window strips appeared superimposed onto each other, but that the entire building was shifted out its fixed quadratic axes into a hybrid state. Much of the building’s real architecture could barely be distinguished from its virtual image, and the viewer was left with the impression of a structure that had been fundamentally destabilized.

Although it was a still image that was projected onto the facade, the entire building found itself in a state of constant transformation. Spectators and drivers in the streets around the Galerie der Gegenwart could change their judgements and opinions as they shifted their points of view.The superimposition of real and projected windows on top of each other, and the way the actual roof appeared to be bending forward, made any attempt

at reconstructing the building’s original form genuinely frustrating—with the result that, for the period it was shown, the projection not only calles into question the building’s architecture, but also the phenomenon of perception itself.

Concept/Themes
Special features artworkn/a